Machinale opsporing van ontplofbare oorlogsresten met multitool

Op de Noordzee worden nieuwe windmolenparken gebouwd om Nederland van duurzame elektriciteit te voorzien. De opgewekte stroom komt straks via onderzeese kabels aan land...

Alles over het Opsporen ontplofbare oorlogsresten Veerse Meer project

Recent rondde Martens en Van Oord een project op het Veerse Meer in Zeeland af waar we binnen acht weken met onze multitool succesvol circa 150 verdachte objecten, tot een waterdiepte van circa 20 meter hebben gedetecteerd, geïdentificeerd en verwijderd. De multitool is een unieke tool, ontworpen door onze eigen engineers. De tool is uitstekend geschikt om remote, zonder inzet van duikers, veilig verdachte objecten, op en in de waterbodem, te benaderen, te identificeren en te verwijderen. Zo verloopt de opsporing van niet gesprongen munitie veiliger én efficiënter.

Voordelen multitool
De 3-in-1 multitool van Martens en Van Oord zorgt voor een snelle en efficiënte identificatie, het veiligstellen van ontplofbare oorlogsresten en verwijdering van verdachte objecten. De tool werkt in een cyclische volgorde. Hij detecteert verdachte objecten, verwijdert sediment rondom een object in de waterbodem en identificeert en verwijdert deze vervolgens veilig met de ingebouwde grijper. Aangetroffen ontplofbare oorlogsresten worden overgedragen aan de EODD voor een veilige verwijdering. Ondieptes vanaf circa 2,5 meter tot dieptes tot circa 20 meter, sterke stroming, lage temperatuur en slecht zicht vormen voor de multitool geen belemmering. Onderbrekingen van de vervolgwerkzaamheden binnen een project zijn hierdoor minimaal. Ook verlopen de werkzaamheden met de inzet van onze multitool veiliger. Door gebruik te maken van geavanceerde detectiesystemen en robotica, vermindert de inzet van duikers en zijn de risico’s van de werkzaamheden voor betrokkenen kleiner.

Recent ingezet
Op het Veerse Meer in Nederland is de multitool recent ingezet in de voorbereidingen voor de aanleg van een drietal nieuwe windmolenparken. Voor een veilige aanleg van de onderzeese kabels, waarmee de op de Noordzee opgewekte stroom straks aan land komt, voerde Martens en Van Oord eerst het opsporingsproces naar ontplofbare oorlogsresten uit. Hierbij werd onze multitool ingezet vanaf ons multifunctionele ponton Scheldeoord. Voor deze opdracht bevestigden we de multitool aan een robuuste long reach graafmachine, die was voorzien van het Teledyne PDS2000 navigatiesysteem. Hiermee konden we circa 150 verdachte objecten detecteren, identificeren en veilig verwijderen.

Veelzijdige oplossing
Het systeem van de multitool combineert 3D visualisatie met een zuigpomp, waterjet nozzles en een hydraulische grijper, waardoor de inzet van deze tool een veelzijdige oplossing biedt voor diverse werkzaamheden onder water. Met behulp van RTK GPS en geïntegreerde hoogwaardige sonar- en detectiesystemen is de multitool in staat om efficiënt en nauwkeurig objecten te detecteren, te identificeren en te verwijderen. Ook voor overige geofysische werkzaamheden kan dit materieelstuk worden ingezet, bijvoorbeeld tijdens het lokaliseren van eventuele kabels en leidingen. Benieuwd of de multitool van Martens en Van Oord uitkomst biedt bij uw vraagstuk? Neem dan contact op via 0162 - 47 47 47 of info@mvogroep.nl.


Nieuwsarchief