Experimenteren met nieuwe techniek voor stevige dijken

Een dijk snel stabiel maken door de ondergrond vacuüm te trekken. Dat kan tijd, ruimte en materiaal besparen. Als innovatieve organisatie dragen we graag bij aan deze proef uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Projectkenmerken

  • Versnellen zetting door vacuümtrekken grond.
  • Kennis opdoen en ervaringen delen.

Inzet van onze expertise


Martens en Van Oord heeft in 2016 in opdracht van de POVM (Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit) meegewerkt aan een proef met vacuümconsolidatie. Dit is een bestaande techniek om zettingen te versnellen, die mogelijk toegepast kan worden om de stabiliteit van dijken te verbeteren. Het betekent dat er water uit de grond weggepompt wordt met als doel de ondergrond sterker te maken. Er zouden dan kleinere stabiliteitsbermen aangelegd hoeven te worden. De proef  is uitgevoerd in Bleskensgraaf.

Folie aanbrengen

Om de ondergrond vacuüm te trekken moest er eerst water weggepompt worden. Het is niet mogelijk om de bodem helemaal in te pakken, daarom is er eerst een ophoging van 0,5 meter zand aangebracht en deze is afgedekt met een soort vijverfolie. Deze folie is aan de zijkanten van de ophoging onder een slootje doorgetrokken zodat er geen toevoer van lucht meer mogelijk was.

Wegpompen water

Vervolgens is het water weggepompt. De pomp moest continue blijven draaien, drie maanden lang. Toen de pomp werd stilgezet was de ondergrond een meter gezakt en waren


de grondlagen duidelijk samengdrukt. Na het stopzetten van de pomp en dus het opheffen van het vacuüm, kon er weer lucht toestromen en werd het effect wel wat minder. 

Voordelen

Uit onderzoek na de proef is gebleken dat de ondergrond blijvend sterker was geworden. Er is nu nader onderzoek nodig om vast te stellen of dat na een aantal jaren nog steeds zo is. Mocht de proef een succes blijken dan zijn er een aantal duidelijke voordelen. Dit zijn besparing van tijd, de kleinere hoeveelheid benodigd ophoogmateriaal en de benodigde ruimte.

Momenteel wordt er bij verbetering van de stabilisatie van een dijk aan de binnenzijde een berm aangebracht van enkele meters zand of klei. Vervolgens duurt het 10 jaar voor al het water eruit is en de dijk gezet is. Deze periode zou teruggebracht kunnen worden naar een paar maanden.

Deel dit project

Share Tweet LinkedIn