Kansen voor de natuur in Polder Stededijk

Martens en Van Oord heeft de getijdewerking in Polder Stededijk hersteld. De drassige ondergrond vereiste denkwerk en doorzettingsvermogen.

Doel van dit KRW-project was om de ecologische waterkwaliteit te herstellen en daarmee het leefgebied van vissen, oever- en waterplanten te verbeteren. De komende jaren zal duidelijk worden hoe de maatregelen precies uitpakken, er is in ieder geval alles aan gedaan om de polder zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor flora en fauna.

Projectkenmerken

  • Pompen om het waterpeil te verlagen, machines op draglineschotten en de aanleg van een stalen rijweg. MvO houdt zich staande op drassige ondergrond.
  • Als gevolg van slecht weer doorwerken in de bouwvak. Omdat je wil opleveren zoals afgesproken.
  • 35.000 kuub klei afvoeren naar ons project bij de Prinses Beatrixsluis. Omdat we altijd streven naar optimalisatie van grondstromen.

Inzet van onze expertise

Basis van de maatregelen was het terugbrengen van de getijdewerking in de polder. Hiervoor moesten drie nieuwe doorstroomopeningen gerealiseerd worden en hebben we een krekenstelsel aangelegd. In totaal moest hiervoor 100.000 kuub klei afgegraven worden. Een deel van deze klei konden we hergebruiken in het gebied, voor de rest zijn we op zoek gegaan naar een goede bestemming. Die is gevonden bij de Prinses Beatrixsluis waar Martens en Van Oord er een nieuwe winterdijk van heeft gebouwd.

Drassige ondergrond

Het project bij polder Stededijk vond letterlijk plaats op de grens van land en water en dit bracht de nodige uitdagingen met zich mee. Zo kon materieel alleen aangevoerd worden via het water omdat de ondergrond in de Sliedrechtse Biesbosch ontzettend drassig is. Maar er waren meer maatregelen nodig. Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren moest het waterpeil in het gebied met behulp van pompen verlaagd worden.

 

Verder was het noodzakelijk onze machines op draglineschotten te zetten en moest er een twee kilometer lange 'stalen snelweg' van rijplaten aangelegd worden. Alleen zo kon de afgegraven grond die we in het gebied wilden hergebruiken duurzaam heen en weer rijden.Het natte weer maakte het toch al drassige gebied nog moeilijker begaanbaar, maar het project is toch volgens planning opgeleverd. Om die planning koste wat kost te halen is tijdens de bouwvak doorgewerkt.

Wandelroute

Om de ontwikkeling van de natuur de komende jaren goed te kunnen volgen heeft Martens en Van Oord een nieuwe wandelroute aangelegd en is de toegang voor recreanten tot het gebied verbeterd. Hopelijk gaan vissen, vogels en bevers zich thuisvoelen in polder Stededijk!  

Wilt u meer weten over Kaderrichtlijn Water Polder Stededijk?

Corné begeleidde het hele traject. Neem contact met hem op of laat hem via onderstaand formulier weten wat hij voor u kan doen en hij belt of mailt u terug.

Corné van Drunen
Projectleider

+31 6 533 518 51
c.vandrunen@mvogroep.nl

Deel dit project

Share Tweet LinkedIn