Opsporen ontplofbare oorlogsresten Veerse Meer

Op de Noordzee worden nieuwe windmolenparken gebouwd om Nederland van duurzame elektriciteit te voorzien. De opgewekte stroom komt straks via onderzeese kabels aan land. Voor een veilige aanleg van die kabels onderzocht Martens en Van Oord in opdracht van Next Geosolutions, met hoofdopdrachtgever TenneT TSO, vooraf een deel van het geplande traject op ontplofbare oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog. Dit opsporingsproces voerden we uit met onze gespecialiseerde multitool en ons multifunctioneel ponton Scheldeoord.

Ons team heeft de afgelopen weken alle verdachte objecten in de waterbodem in kaart gebracht, beoordeeld en opgeruimd. We hebben het hele traject tussen de Veerse Gatdam aan de Noordzee-kant
en Arnemuiden uitgekamd. Door deze werkzaamheden kan de kabel tussen het nieuwe windmolenpark IJmuiden Ver Alpha, Nederwiek 1 en Borssele binnenkort veilig aangelegd worden. 

Projectkenmerken

  • Verwijderen van verdachte objecten uit de waterbodem 
  • Inzet van ons multifunctioneel ponton Scheldeoord en onze gespecialiseerde multitool 
  • Inzet van onze expertise op het gebied van OOO

De juiste kennis en kunde
Dit project is typisch een klus voor Martens en Van Oord. We zijn gecertificeerd om zelfstandig het opsporingsproces te begeleiden en om civieltechnische ondersteuning te bieden met eigen ontwikkeld materieel. Onze opdrachtgever Next Geosolutions heeft eerst een scan gemaakt van het gehele traject. Daarna is deze door consultant RPS beoordeeld en is er een targetlijst opgesteld. Vervolgens hebben wij de waterbodem met een magnetometer gescand om de exacte plaats van de objecten te onderzoeken. Die benaderen we vervolgens heel gericht vanaf ons ponton. We brengen de multitool bij het object en bekijken die via de onderwatercamera. Waar nodig zuigen we slib weg om het voorwerp beter te kunnen zien. Is het een onschuldig metalen voorwerp? Dan grijpen we het beet met de multitool om het boven water te halen en af te voeren. Is het naar alle waarschijnlijkheid niet gesprongen munitie? Dan geven we de locatie door aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD), zodat hun specialisten het explosief onschadelijk komen maken.

Onze gespecialiseerde multitool
Het benaderen van verdachte voorwerpen was vroeger vooral een taak voor gespecialiseerde duikers. Dat is de laatste jaren aan het veranderen. Het is veiliger om gereedschap in te zetten, zoals onze multitool. Daarom heeft TenneT TSO ook specifiek aangegeven dat er maar beperkt gebruik gemaakt mocht worden van duikers. Dankzij onze multitool en expertise op het gebied van OOO (opsporen van onontplofte oorlogsresten) konden we de meeste van de 150 objecten met onze multitool verwijderen. Die lagen over het algemeen tussen de vier en negentien meter onder water. Slechts zes objecten, die minder dan twee meter onder water liggen, worden na het zomerseizoen vanaf het strand onderzocht en verwijderd.

Specifieke uitdagingen
Iedere inzet is anders en daar passen we onze multitool en werkwijze op aan. In het Veerse Meer staat bijvoorbeeld weinig stroming. Bovendien lagen er in de bodem mogelijk Duitse LMB-mijnen die grotendeels van aluminium zijn gemaakt en dus minder goed reageren op onze magnetometer. We hebben daarvoor specifieke tests uitgevoerd, zodat we ook die oorlogsresten konden opsporen en laten verwijderen. Daarnaast hebben we veel tijd geïnvesteerd in goede documentatie richting onze
opdrachtgever, zodat die precies weet wat we allemaal opgespoord en opgeruimd hebben. Het project is begin juni afgerond, waarna de Scheldeoord richting Duitsland is vertrokken voor een nieuwe opdracht.

Deel dit project

Share Tweet LinkedIn