Vooronderzoek en risicoanalyse

Voor veilig grondverzet op land of in het water is het essentieel om, in op oorlogshandelingen verdacht gebied, eerst vooronderzoek te verrichten en een juiste risicoanalyse te maken om zo de veiligste werkwijze te bepalen.

Historisch vooronderzoek
We verdiepen ons eerst in de beschikbare historische vooronderzoeken van het werkgebied. Deze onderzoeken geven een beeld van de uitgevoerde oorlogshandelingen in het gebied. Als er nog geen historisch vooronderzoeken beschikbaar zijn, laten we deze uitvoeren. Ook raadplegen we overige naoorlogse, historische gegevens van het gebied, zoals oude peil- en ontgravingsgegevens. Daarnaast beschikken we over een eigen database waarin de uitwerking van diverse munitieartikelen op de omgeving is berekend. Deze data gebruiken we voor het opstellen van een projectrisicoanalyse (PRA). Daarmee brengen we eventueel bestaande risico’s met betrekking tot OO (ontplofbare oorlogsresten) versus de werkzaamheden en omgeving in kaart.


De veiligste werkwijze
Aan de hand van de uitkomsten van het historisch onderzoek en onze PRA stellen we de veiligste werkwijze op voor aanvang van het project. Hierbij zorgen onze specialisten voor de naleving van relevante wet- en regelgeving. Uiteindelijk vormen we de juiste werkwijze. Deze verschilt. Het kan dat we uit de onderzoeken concluderen dat het projectgebied niet verdacht is en dat we overgaan op regulier baggeren, waarin we het protocol restrisico volgen. Het kan ook dat het projectgebied inderdaad na uitvoerig onderzoek nog (deels) verdacht blijkt. In dat geval wegen we af of beveiligd baggeren de beste optie is of dat we andere beheersmaatregelen nemen. Wanneer opsporing de beste optie is, detecteren we doorgaans de waterbodem met behulp van specialistische hulpmiddelen. We betrekken onze opdrachtgever en het bevoegd gezag bij ons plan van aanpak, zodat de juiste informatie wordt gedeeld bij de betrokken partijen.